De Europese Unie komt in juni met meerdere voorstellen om toegang tot digitaal bewijs af te dwingen. Dat zei Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) gisteren op een persconferentie in Brussel. Daarmee moet het voor politie en justitie makkelijker worden om versleutelde communicatie of ander digitaal bewijs, bijvoorbeeld documenten die zijn opgeslagen in bij een clouddienst, in te zien.
Nu zijn burgers goed beschermd tegen anderen die hun berichten willen inzien. Verstuurde berichten en documenten in de cloud zijn bij grote bedrijven vaak versleuteld, soms op een manier waardoor zelfs de bedrijven zelf er ook niet bij kunnen. In het geval van verdachten kunnen die berichten of documenten echter digitaal bewijs bevatten. Door de huidige regels is het volgens Jourová onvoldoende zeker dat dit bewijs na een aanvraag daadwerkelijk bij een openbaar aanklager terechtkomt.
De politie is daarvoor namelijk afhankelijk van de medewerking van techbedrijven, zoals WhatsApp, Facebook en Twitter. “Door de afhankelijkheid van vrijwillige medewerking kunnen we de veiligheid van Europeanen niet garanderen”, beweerde de Eurocommissaris. “Daarom komen we in juni met verschillende voorstellen voor heldere wetten om dit probleem op te lossen.”
Inhoud
“Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat techbedrijven doen wat ze volgens de wet verplicht zijn”, zei Jourová. Het is onduidelijk wat die nieuwe regels precies inhouden. De EU wil waarschijnlijk dat techbedrijven een aanvraag voor digitaal bewijs altijd moeten honoreren. Mogelijk omvat een voorstel ook de wens om toegang te krijgen tot versleutelde chats. Onder meer Frankrijk en Duitsland drongen na terroristische aanslagen aan om ‘versleuteling aan te pakken’.
Gedetailleerd ging Jourová echter niet op de voorstellen in. “Ik kan nu alleen zeggen dat er drie of vier opties komen met wetten en andere voorstellen waarmee we tot een snelle oplossing voor dit probleem kunnen komen.”