EU verhoogt budget voor taskforce die nepnieuws probeert tegen te gaan

De Europese Unie verhoogt het budget voor “strategische communicatie” en dan met name voor de EU-taskforce die nepnieuws signaleert. Daarmee wordt de strijd tegen misleidende informatie die met name via Russische mediakanalen wordt verspreid opgevoerd. Dat meldt NU.nl.

De zogenaamde East Stratcom Task Force is in 2015 opgezet en bestaat uit veertien medewerkers. De groep wordt gevoed door een netwerk van ruim vierhonderd experts, journalisten, ngo’s en denktanks. Samen moeten zij nepnieuws signaleren en zo ook bestrijden.

Team van experts

Ook heeft de Europese Commissie besloten om een groep van 25 tot 30 deskundigen aan te stellen die risico’s in kaart gaat brengen. Daarnaast moeten zij adviseren hoe nepnieuws het beste kan worden bestreden. In januari moeten ze voor het eerst bij elkaar komen. Vervolgens moeten ze tijdens 2018 geregeld bijeenkomen.

De experts gaan de Europese Commissie adviseren over nepnieuws en andere manieren waarop foutieve informatie zich via het internet of andere plekken verspreidt. Aan de hand van dat advies wordt er nieuw beleid voor het bestrijden van nepnieuws voorgesteld.

Het is mogelijk om je voor de groep aan te melden. Dit kan tot 11 december. De Europese Commissie zoekt naar journalisten, academici, mediabedrijven en maatschappelijke organisaties.

Publieke raadpleging

Verder is er een publieke raadpleging gelanceerd. Daarin kunnen nieuwsorganisaties, onderzoekers, sociale media, overheden en factcheckers de komende maanden hun input geven. Deze raadpleging loopt tot 23 februari.