EU wil bedrijven buiten Europa gaan dwingen data te overhandigen

De Europese Unie wil dat bedrijven met servers buiten Europa in speciale gevallen dwingen om data op de servers aan Europese autoriteiten te overhandigen. Het gaat dan om serieuze terreur- of misdaadzaken. Dat meldt NU.nl. Europese politiediensten kunnen nu alleen snel data opvragen op servers die binnen Europese grenzen staan.

Probleem is echter dat grote technologiebedrijven als Facebook, Microsoft en Google gegevens van klanten op servers over de gehele wereld bewaren. Volgens de EU kan het aanvragen van data onder de huidige regels soms wel maanden duren.

“We kunnen niet toestaan dat misdadigers en terroristen moderne technologieën voor elektronische communicatie misbruiken om criminele acties te verbergen en vervolging te ontlopen”, aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

De EU heeft om die reden een wet voorgesteld waarmee aanklagers uit de EU bedrijven kunnen dwingen om die data binnen tien dagen te overhandigen. In urgente gevallen moeten bedrijven zelfs binnen zes uur reageren.

Kritiek

Maryant Fenandez Perez, senior beleidsadviseur bij belangengroep European Digital Rights, is kritisch. “De Commissie stelt een gevaarlijke sluiproute voor om nationale autoriteiten in staat te stellen de gegevens van mensen rechtstreeks van bedrijven te verkrijgen, om ze daarmee in feite in gerechtelijke autoriteiten te veranderen.”