Je Netflix-bibliotheek kan vanaf 2017 met je meereizen binnen Europa

Streamingdiensten zoals Netflix zijn op het moment nogal wat gedoe als je veel reist. Hier in Nederland zit je misschien middenin Suits, maar in andere landen is deze serie misschien helemaal niet toegankelijk, omdat Netflix daar de rechten niet heeft. Daar wil de Europese Commissie verandering in brengen met behulp van nieuwe regelgeving.

In een wetsvoorstel staat omschreven hoe content beschikbaar in het ene land, toegankelijk blijft in andere landen binnen de Europese Unie. Het moet daarbij wel gaan om een kort verblijf in het buitenland. Dit betekent dat je tijdens een vakantie in Spanje kunt blijven kijken naar het Nederlandse aanbod op Netflix. Verhuis je echter permanent naar Duitsland, dan zit je alsnog vast aan de films en series die daar beschikbaar zijn.

Spotify biedt op dit moment al een dergelijke dienst aan, zonder dat dat wettelijk verplicht is. Je kunt twee weken lang in het buitenland muziek streamen, daarna moet je weer een keer inloggen vanuit Nederland.

De nieuwe wet zou in 2017 worden ingevoerd, op hetzelfde moment dat roamingkosten binnen de Europese Unie worden afgeschaft. Er moet voor die tijd nog wel een hoop worden gediscussieerd. Op het moment is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe lang een ’tijdelijk’ verblijf is, waardoor diensten niet weten wanneer ze de toegang tot content moeten ontzeggen.

Hoewel de wetgeving het vooral makkelijker moet maken om je diensten in het buitenland te gebruiken, is dit slecht nieuws voor gebruikers die met VPN’s of DNS-servers wisselen tussen regio’s om content buiten hun landrestricties te bekijken. Probeer je via een omweg naar de Britse Netflix te kijken? De nieuwe wet zorgt ervoor dat je hier misschien pas na een paar weken toegang toe hebt, wat snel heen en weer schakelen onmogelijk maakt.