EU zegt Privacy Shield in gevaar te brengen als VS zich niet aan afspraken houdt

Als de Verenigde Staten zich niet binnen drie maanden aan de afspraken houdt, brengt de Europese Unie mogelijk de Privacy Shield-overeenkomst in gevaar. Dat stelt EU-commissaris Vera Jourova van Justitie en Consumentenrechten in een brief aan de Amerikaanse minister van Economische Zaken, aldus The Financial Times.

In het Privacy Shield, dat in juli 2016 van kracht werd, staat hoe data van consumenten tussen Europa en de Verenigde Staten verplaatst mogen worden. Daarnaast staan er regels in over het opslaan van de data. Bovendien moet het Amerikaanse ministerie van Economische zaken een ombudsman aanstellen die de klachten van Europese burgers behandeld.

Oktober

Die ombudsman is tot nu toe echter niet aangesteld. En daar is het Europees Parlement dus niet blij mee. Begin deze maand liet het Parlement dan ook weten dat het verdrag met de VS opgeschort wordt als het land per 1 september niet aan de afspraken voldoet.

Jourova stelt in de brief dat de VS tot uiterlijk oktober heeft om de ombudsman aan te stellen. Ze zegt in de krant verder dat ze nog niet zo ver wil gaan om het verdrag helemaal op te schorten. Dit is echter wel een optie: als de EU van mening is dat de VS de persoonlijke data van Europese burgers onvoldoende beschermen, kan Brussel zich terugtrekken.