Euorpese Commissie geeft toestemming voor fusie T-Mobile en Tele2

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de fusie van telecomaanbieders T-Mobile Nederland en Tele2, meldt de NOS. De twee bedrijven zeiden in december te willen fuseren en probeerde dit sindsdien voor elkaar te krijgen.

De Europese Commissie gaf in eerste instantie geen toestemming, wegens zorgen over de concurrentie in Nederland. Door de fusie zijn er straks nog maar drie telecombedrijven met een eigen netwerk, in plaats van vier. De Commissie heeft nu dus toch besloten toestemming te geven.

De prijzen voor een gigabyte aan mobiele data lijken samen te hangen met het aantal concurrenten op de markt. Rewheel Research stelt dat de prijzen minder hard dalen sinds de aankondiging van de fusieplannen. Volgens het onderzoek zijn prijzen in markten met drie mobiele aanbieders over het algemeen hoger dan wanneer er vier aanbieders zijn.

De twee bedrijven hebben beloofd hun goedkope databundels voorlopig in stand te houden.

5G

In 2020 willen de bedrijven als eerste een 5G-netwerk tot stand hebben gebracht dat landelijk dekkend is. Het ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd dat aan het eind van 2019 of begin 2020 de 5G-frequenties worden geveild. Het ministerie stelde die veiling uit in afwachting van het oordeel van de Commissie.

T-Mobile en Tele2 hebben een kwart van de mobiele markt in Nederland in handen.