Europa moet geen ‘Silicon Valley’ maar ‘Silicon Bridges’ bouwen

Bezoekers aan The Next Web Conferentie Europe kunnen dit jaar naast het hoofdprogramma opnieuw uit twee aparte sidetracks kiezen. Zo hoste Sanoma vandaag een programma rondom de toekomst van onderwijs, en is er in de Blue Room veel aandacht voor startup pitches en founder stories.

Een van die verhalen komt vandaag van Eze Vidra, hoofd van het Google Campus initiatief in London. Campus is in wezen een programma dat alle startente (internet)ondernemers in de Britse hoofdstad bij elkaar wil brengen. Zo kun je als beginnend bedrijf werkplekken huren in het Campus hoofdkantoor, en worden er workshops en events georganiseerd om mensen te inspireren en laten netwerken.

maxresdefault (1)

Volgens Vidra moeten Europeanen niet willen proberen om een eigen Sillicon Valley neer te zetten, maar om ‘Sillicon bruggen’ te bouwen. Dat doet Campus op 3 manieren. Op de eerste plaats door een geschikte omgeving te creëren waar mensen met creatieve plannen elkaar kunnen ontmoeten en hun ideeën werkelijkheid kunnen laten worden.

Zo zorgde Campus er onder meer voor dat het aantal deelnemende vrouwelijke entrepreneurs steeg naar 20% met de introductie van het ‘Campus for Mums’ programma. Een serie events gericht op ondernemende moeders met jonge kinderen net voor, tijdens of na hun zwangerschapsverlof.

Screen_Shot_2014-02-24_at_18.56.12

Op de tweede plaats stimuleert Campus haar leden om ‘naar goed Google gebruik’ zo snel mogelijk grote aantallen te gaan draaien. Onder meer door diensten open source te ontwikkelen zodat er op door ontwikkelt kan worden en nieuwe ecosystemen ontstaan die voor groei zorgen.

Het laatste ingrediënt van een succesvolle Europese startup community laat zich volgens Vidra wat lastiger definiëren: Toeval. Uiteraard moet elke startup founder maar net de mazzel hebben dat een idee goed genoeg is om enorme gebruikersgroepen aan te spreken of veel media aandacht te krijgen. Maar Campus doet er alles aan om het geluk een handje te helpen, door startup mentoring aan te bieden en hangouts te organiseren met bekende tech ondernemers die de beginnende entrepreneurs een zetje in de goede richting kunnen geven.

Meer informatie over Campus London vind je op deze website.

campus-2013-data-viz-with-social-low-res