Numrush

Europarlement stemt voor netneutraliteit, maar daardoor wordt internet in Nederland juist minder netneutraal

Het Europees parlement heeft vandaag ingestemd met een voorstel dat netneutraliteit in alle landen van de Europese Unie regelt en de eventueel bestaande regeling vervangt. Dat betekent dat onze huidige wetgeving rond netneutraliteit, die sinds 1 januari 2013 van kracht is, volgend jaar wordt vervangen. De Europees regels zijn veel minder dan streng dan onze huidige wet en gaan zelfs in tegen bepaalde principes van strikte netneutraliteit.

Gisteren legden we al uit wat een belangrijk kritiekpunt op de Europees wetgeving is. Internetverkeer van een bepaald type mag meer of minder prioriteit worden gegeven, waardoor bijvoorbeeld versleuteld verkeer trager is dan onversleuteld. Dat terwijl het idee van netneutraliteit juist is dat een deel van het verkeer niet bevoordeeld of juist benadeeld wordt.

En zo zijn er nog een aantal kleine lekken in de wetgeving, die providers meer macht geven om bepaalde diensten anders te behandelen dan anderen. Een deel daarvan zijn met goede bedoelingen opgenomen in het wetsvoorstel om één specifieke uitzondering mogelijk maken, maar zijn vervolgens niet goed genoeg gespecificeerd waardoor providers deze vrijheden ook voor andere zaken kunnen gebruiken. Andere zijn bewust na het nodige lobbywerk uit het wetsvoorstel verdwenen.

Opvallend is ook de manier waarop het wetsvoorstel vandaag is behandeld. Er is gelijktijdig gestemd over zowel netneutraliteit als een voorstel voor verlaging van de roamingtarieven in Europa. Privacyclub Bits of Freedom legt uit dat de parlementsleden in Brussel hierdoor alleen tegelijk voor of tegen beide voorstellen konden stemden.

De Europees wetgeving gaat in principe per 1 mei volgend jaar. Volgen Bits of Freedom zijn de gevolgen deels afhankelijk van hoe de ACM, de Autoriteit Consument & Markt de regels en in het bijzonder de lekken die daar in zitten interpreteert.