Europeanen moeten voortaan volledige toegang krijgen tot alle Europese webshops

Verdachte webshop

Alle Europese webshops moeten klanten voortaan toegang geven tot de volledige website en diensten, ongeacht uit welk Europees land ze komen. Dat staat in een nieuwe wetgeving die door de Europese Unie is aangenomen, meldt NU.nl. De EU probeert zo een einde te maken aan het zogenaamde ‘geoblocking’.

Wil jij dus vanuit Nederland een koelkast kopen op een Duitse website, dan moet dat volgens de nieuwe wet kunnen. Verzendt de webwinkel zelf niet naar Nederland, dan moet je de gelegenheid krijgen om zelf de bezorging te regelen of om de koelkast op te halen.

Klanten doorsturen naar een speciale, landspecifieke website mag ook niet. Met de wetgeving moeten webshops zich sneller gaan richten op de volledige Europese markt, in plaats van specifiek op een eigen land.

Hostingruimte

Ook moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld hostingruimte te kopen bij een bedrijf in Frankrijk of Spanje, aldus de nieuwe wet. Daarin staat namelijk dat digitale diensten altijd aan Europese klanten moeten worden aangeboden, ongeacht waar ze verder wonen.

De goedgekeurde wet moet nog in de ‘EU Official Journal’ gepubliceerd worden. Pas 9 maanden daarna treden de nieuwe regels in werking.