Europees Hof van Justitie: Handel in bitcoin is belastingvrij

Over de handel in virtuele munteenheden, zoals de bitcoin, hoeft in de hele Europese Unie geen omzetbelasting (btw) te worden betaald. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald, meldt Bloomberg. Virtuele munteenheden moeten op dezelfde manier behandeld worden als fysieke munteenheden, zo oordeelde het hof.

De uitspraak volgt om een juridische discussie in Zweden. Daar was eerder al beslist de bitcoinhandel belastingvrij is, maar de Zweedse belastingdienst ging in beroep, waardoor er op Europees niveau een uitspraak moet worden gedaan.

Tot nu toe ging elk Europees land op zijn eigen manier om met de belastingregels. In sommige landen werd wel omzetbelasting berekend, in andere niet. Er zijn ook landen waar inkomstenbelasting moest worden betaald, zo zette CoinDesk vorig jaar uiteen. In Nederland ziet de Belastingdienst de Bitcoin niet als betaalmiddel, maar als goederen, dus gelden voor bitcoins dezelfde belastingregeling als voor handel in productenen moest officieel btw betaald worden. Dat zou in principe veranderen door deze uitspraak.

Deze uitspraak leidt tot meer duidelijkheid en gelijkheid binnen Europa. Het zorgt er onder meer voor dat bij webwinkels die bitcoins accepteren als betaalmiddel, geen dubbele belasting wordt geheven over de transactie (één keer voor de verkoop zelf en daarnaast nog een keer voor het inruilen van de bitcoins in euro’s).