Het Europees Parlement heeft de omstreden auteursrechtenwet waar ook de ‘linktaks’ en het ‘uploadfilter’ in staan goedgekeurd. De wet werd met een meerderheid van 348 Europarlementariërs aangenomen, schrijft RTL Z. Nederland stemde vorige maand al tegen de wet.
De auteurswet is al regelmatig in het nieuws geweest vanwege artikel 11 en 13. In artikel 11 wordt de zogenaamde ‘linktaks’ beschreven: je moet een licentie kopen om teksten van uitgevers over te nemen, bijvoorbeeld in het geval van nieuwsberichten.
Dit hoeft echter niet als het om een paar korte woorden of korte stukjes tekst gaat. Probleem is dat niet duidelijk is wat ‘kort’ is. Een kort stukje tekst bij een linkje – zoals in Google News – kan dus een licentie vereisen, maar dat is niet helemaal zeker.
Uploadfilter
Daarnaast is er dus artikel 13, het ‘uploadfilter’. Websites zijn volgens die regel verantwoordelijk voor wat hun gebruikers op het internet plaatsen. De eigenaar van die website moet voorkomen dat wij content uploaden die auteursrechtelijk beschermd is, en zijn best doen om vooraf licenties te kopen voor wat wij op het internet plaatsen.
Dit betekent dus dat websites als Facebook en Instagram aansprakelijk worden gesteld als jij een filmpje met auteursrecht plaatst. Critici stellen dat de regel betekent dat er een uploadfilter moet komen. Zo’n filter kost geld en er gaan waarschijnlijk fouten mee gemaakt worden. Daarnaast kan zo’n filter voor censuur zorgen, aldus critici.
Kleine en nieuwe websites zijn wel van de verplichting uitgesloten.
En nu?
De wet is dus aangenomen door het Europees Parlement. Daarbij stemden 348 parlementariërs voor en 247 tegen. Ook was er een voorstel om te stemmen om de twee omstreden artikelen uit de wet te halen, maar dat voorstel haalde het niet.
Maar de wet is er nog niet helemaal. De Raad moet namelijk nog wel officieel goedkeuring geven. Dit is echter een formaliteit, wat waarschijnlijk begin april plaatsvindt.