Europees Parlement stemt over verplicht kenteken voor drones

Het Europees Parlement stemt aanstaande donderdag over het verplichten van het uitrusten van een drone met ‘kentekenplaat’. Deze kentekenplaat is in de vorm van een chip die geïnstalleerd moet worden op de drone. Hiermee moet worden gezorgd dat de eigenaar van een drone gemakkelijk op te sporen is.

Het toevoegen van een kentekenplaat aan een drone is het idee van D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Ieder land heeft nu zijn eigen regels volgens Van Miltenburg. “Dat varieert van helemaal niks tot een verbod waarvoor eventueel ontheffing kan worden verleend volgens Van Miltenburg”.

In Nederland mogen drones bijvoorbeeld niet in de buurt van strategische objecten of boven bebouwing vliegen en is de maximalie vlieghoogte 120 meter. Daarnaast is de verzekeringswereld hard bezig met het opstellen van speciale verzekeringen voor drones. Schade door drones valt nu vaak nog onder de WA-verzekering.

Met verplichten van een ‘kentekenplaat’ voor drones moet er eenheid in de EU ontstaan over de wetgeving rondom, bijvoorbeeld de aansprakelijkheid met vliegen met drones. Ongeacht of dat recreatief of voor professionele doeleinden is volgens Van Miltenburg. Daarnaast moet de eenheid ervoor zorgen dat ‘drones-sector’ zich sneller kan ontwikkelen.

Drones worden bijvoorbeeld al gebruikt voor bijvoorbeeld de inspectie van windturbines, bovenleidingen van spoorwegen, voor precisielandbouw en tegen overbevissing. Onduidelijke regels over het gebruik en de aansprakelijkheid van drones zou volgens Van Miltenburg de ontwikkeling in de weg kunnen staan.