Europese Airbnb-verhuurders haalden vorig jaar 3 miljard dollar op

Alle Airbnb-verhuurders in de EU haalden vorig jaar bij elkaar opgeteld 3 miljard dollar op. Dat vertelde CEO Nathan Blecharczyk op Startup Fest Europe. In totaal staan er wereldwijd nu meer dan 2 miljoen woningen op Airbnb, waarvan de meerheid Europees is, vertelde hij.

In zijn presentatie wuifde hij de kritiek weg dat Airbnb negatieve gevolgen heeft voor een stad. De markt wordt er niet door verstoort, stelt hij, en het is aan de overheid om dit verder te reguleren. Hij legde uit dat Airbnb juist is goed voor de lokale economie. “Mensen zitten in allerlei buurten in de stad waar normaal geen toeristen zitten. En in die buurten geven ze geld uit tijdens hun verblijf. Dus buurten profiteren ervan” stelde hij.

Airbnb is ook duurzaam, omdat woningen worden gebruikt als de bewoners er niet zijn. En omdat huizen en appartementen duurzamer zijn hotels. “Gemiddeld gebruiken Europees Airbnb-appartement 79 procent minder water en 49 procent minder dan een hotelkamer”, stelde hij.

De laatste tijd groeit de kritiek op Airbnb in verschillende steden en krijgt de dienst te maken met strengere regels. Zo moeten verhuurders in Berlijn eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Blecharczyk vindt die kritiek logisch. “Het hoort bij het succes dat we hebben.”