Eurocommissaris: ’20 procent Netflix-aanbod moet Europees zijn’

In de EU moeten televisiezenders verplicht minstens de helft van de tijd Europese producties uitzenden. Ook tv-streamingdiensten zijn verplicht Europees werk te promoten, maar hebben op dit moment geen minimum waar ze aan moeten voldoen. En dat moet anders, vindt Andrus Ansip, de Eurocommissaris voor de Digitale Markt. Hij pleit voor een minimum van 20 procent Europese producties, schrijft de Franse krant Les Échos.

Het is geen regel die morgen zal worden ingevoerd. De complete Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad moeten het initiatief nog goedkeuren. En er moet sowieso nog worden bepaald of het dan gaat om 20 procent van het complete aanbod, het aanbod dat je direct ziet in het menu of allebei. Voorlopig hoeven ze zich bij bedrijven als Netflix dus nog geen zorgen te gaan maken.

Sowieso is het de vraag of een minimum van 20 procent grote problemen oplevert voor Netflix. Op dit moment biedt de dienst in ons land bijvoorbeeld al veel Britse, Scandinavische en Nederlandse producties aan. En ook al het gaat om eigen producties is het bedrijf druk in Europa met het Franse Marseille en het Britse The Crown.

Ansip hoopt in ieder geval via regelgeving een eerlijker speelveld te creëren binnen de EU, nu (Amerikaanse) streamingdiensten steeds meer een concurrent beginnen te worden voor bestaande televisiezenders.