Europese Commissie investeert 16 miljard in innovatie

De Europese Commissie laat vandaag weten de komende twee jaar zo’n 16 miljard euro te investeren in onderzoek en innovatie. De investering maakt deel uit van het Horizon 2020-project. Dat project is in januari 2014 gelanceerd en investeert, in zeven jaar tijd, 77 miljard euro in onderzoeken en innovatieprojecten.

De investering heeft als doel het ondersteunen en helpen ontwikkelen van technologische ontwikkelingen die gefocust zijn op het verbeteren van het dagelijks leven. Hieronder vallen bijvoorbeeld de gezondheidszorg, milieu, transport en voedsel.

Een deel van de 16 miljard euro wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in onderzoek naar autonome voertuigen, zoals zelfrijdende auto’s. Hier staat een potje van 100 miljoen euro voor klaar. Voor onderzoek naar het ‘internet of things’ is 139 miljoen euro beschikbaar en voor de modernisering van de Europese industrie een miljard euro.

Voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën die helpen bij het opsporen van misdaad en terrorisme staat 27 miljoen euro klaar. Verder wordt er 232 miljoen euro geïnvesteerd in het verduurzamen van Europese steden en is er 670 miljoen euro voor de ontwikkeling van de Europese kringloopeconomie.

Interessant is dat er ook wordt geïnvesteerd in de grote migratie-ontwikkeling. Er is 8 miljoen euro beschikbaar voor het identificeren en voorkomen van mensenhandel en smokkel en 15 miljoen euro voor onderzoek naar de gevolgen van de migratie-ontwikkeling in Europa.