‘Europese Commissie onderzoekt belastingdeals Amazon’

De Europese Commissie onderzoekt of webwinkel Amazon illegale belastingdeals heeft gesloten met landen in Europa. Dat meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf regelt zijn Europese zaken via Luxemburg. De Europese Commissie onderzoekt of het land nu door belastingdeals illegale staatssteun heeft gegeven.

Als dat blijkt, kan Brussel het land bevelen om het misgelopen belastinggeld alsnog te vorderen. The Wall Street Journal schrijft dat zowel Amazon als de Luxemburgse overheid ontkennen dat het bedrijf voorgetrokken wordt.

Als Brussel besluit dat Amazon en Luxemburg een deal hebben gesloten, moet Amazon waarschijnlijk een bedrag terugbetalen dat kan oplopen in honderden miljoenen euro, schrijft de krant zeggen op basis van experts. Dat bedrag komt amper in de buurt dat Apple van Brussel terug moet betalen, maar zou het bedrijf volgens de krant alsnog in de problemen kunnen brengen vanwege de kleine marges waarmee het bedrijf opereert.

Ierland

In augustus tikte de Europese Commissie zowel Ierland als Apple op de vingers vanwege een belastingdeal. Het land is vandaag formeel in beroep gegaan tegen het besluit van Brussel. De Europese Commissie wil dat Apple 13 miljard aan belasting terugbetaalt.

Apple gebruikte Ierland om over zijn winst in Europa extreem weinig belasting te betalen. Tim Cook, de CEO van Apple, zei direct al het besluit van Brussel te verwerpen. Begin september maakte ook Ierland bekend in beroep te gaan.