De Europese Commissie wil het voor lokale autoriteiten makkelijker maken om bewijs te verzamelen van techbedrijven als Facebook en Google, zelfs wanneer die gegeven in een ander Europees land opgeslagen zijn. Dat zegt Eurocommissaris van Justitie Vera Jourova tegen persbureau Reuters.
Na de terroristische aanslagen van de afgelopen jaren in Europa neemt de druk op techbedrijven toe. Steeds vaker is er na zo’n aanslag de roep om meer medewerking naar de autoriteiten toe en wordt er gezegd dat dit nu nog te weinig gebeurt. Volgens autoriteiten duurt het te lang voordat bedrijven informatie vrijgeven, zeker wanneer die data in een ander land opgeslagen is.
Jourova denkt dat het daarom tijd is voor nieuwe maatregelen binnen de EU. “Ik ben er zeker van dat nu, in de schaduw van recente terroristische aanslagen en toenemende bedreigingen in Europa, er meer begrip zal zijn onder de ministers, zelfs onder degenen die afkomstig zijn uit landen waar geen terroristische aanslag is geweest.”
Drie scenario’s
Daarom presenteert de Europese Commissie drie scenario’s die uiteindelijk voor een concreet wetsvoorstel moeten zorgen.
In het eerste mag de politie uit een land een internetprovider uit een ander land binnen de EU om bewijs vragen, zonder dat de autoriteiten van het bewuste land hiervoor geraadpleegd hoeven te worden. Het techbedrijf hoeft hier dan niet op in te gaan. Het tweede scenario is gelijk aan het eerste, alleen dan moet het techbedrijf wel meewerken. Ze zijn hiertoe dan verplicht.
In het derde scenario kunnen de lokale autoriteiten zelf de data opvragen en downloaden, zonder tussenkomst van het techbedrijf waar de data opgeslagen is. Dat is een extreme ingreep en Jourova erkend dat er dan extra maatregelen genomen moeten worden, zodat misbruik niet mogelijk is. “Deze derde optie is eigenlijk een noodmogelijkheid waarbij extra maatregelen nodig zijn om de privacy van de bevolking te handhaven”, zegt ze. “Je kunt niet simpelweg een enorme hoeveelheid data verzamelen voor toekomstig gebruik.”
Verschillende gegevens
De Commissie gaat nog in gesprek over de soorten data die in deze scenario’s verzamelt mogen worden. Dit kan variëren van locatiegegevens of data van het gebruik tot de inhoud van persoonlijke communicatie. Jourova zou alleen voor de laatste optie gaan als er sprake is van extreme dreiging van terrorisme, maar ze geeft aan dat er nu nog zeker geen beslissing genomen is.
Daarover wordt donderdag vergaderd. Het wetsvoorstel zou eind dit jaar of begin volgend jaar worden gepresenteerd.