Europese Commissie pleit voor strenge regels rond het gebruik van drones


De Europese Commissie maakt zich zorgen over de veiligheid en privacy-issues rondom het gebruik van drones. In een nieuw voorstel staat dat er daarom strikte regels moeten komen om veiligheid, databescherming, privacy en aansprakelijkheid te waarborgen. Hiervoor is het inderdaad de hoogste tijd.

Drones worden op dit moment al veel ingezet en voor verschillende doeleinden, zo werd vorige week bekend dat gemeentes in Nederland bevoegdheden krijgen om drones in te zetten voor handhaving van de openbare orde. De potentie van de onbemande vliegtuigen is groot, aldus de Europese commissie.

Er wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van drones, maar de regels voor deze bestuurbare vliegtuigjes zijn echter erg vaag en verschillen bovendien per land. Daar moet een eind aankomen volgens de Commissie. Eurocommissaris voor vervoer, Siim Kallas stelt:

Civiele drones kunnen bijvoorbeeld bruggen inspecteren, natuurrampen zoals overstromingen volgen en zeer nauwkeurig gewassen besproeien. Er zijn allerlei soorten drones (…), maar veel mensen, onder wie ikzelf, maken zich zorgen over de veiligheids- en privacykwesties die deze apparaten met zich meebrengen.

Op de eerste plaats vindt de Commissie dat drones het zelfde veiligheidsniveau moeten hebben als bemande vliegtuigen. Op het gebied van aansprakelijkheid zou een vergunning voor het gebruik van de drones bovendien verplicht moeten worden. Ook wil de Europese Commissie dat er strenger toezicht komt op privacy en gegevensbescherming.

De Commissie zegt de ontwikkeling van drones te willen bevorderen door middel van duidelijke regels. En als er één moment is om dit op Europees niveau te regelen, dan is dat nu. Het gebruik van drones staat nu nog in de kinderschoenen, maar is langzaam maar zeker aan het groeien. Volgens Kallas hebben we nu de kans om een set regels af te spreken waar iedereen mee kan werken, net als het geval is voor grote vliegtuigen.

Een goede regelgeving lijkt inderdaad hard nodig, steeds vaker verschijnen de onbemande vliegtuigjes in het nieuws en steeds vaker valt het woord privacy. Het nieuws dat drones door gemeenten mag worden ingezet werd dan ook niet met veel gejuich ontvangen.

Met duidelijke richtlijnen wordt misbruik van de drones voorkomen en lijkt er meer aandacht te komen voor onze privacy. Bovendien komt er hierdoor meer duidelijkheid voor alle partijen, we zullen door de regelgeving beter weten waar we aan toe zijn. Een goede zaak dus!