Numrush

Europese ‘linktaks’ en ‘uploadfilter’ dichterbij: wettekst is nu definitief

Europa, Europese Unie, GDPR, uploadfilter, Europese Verkiezingen

De vernieuwde auteursrechtrichtlijn, waar ook de omstreden ‘linktaks’ en het ‘uploadfilter’ in staan, is een stap dichterbij. De Europese Raad, het Europarlement en de Europese Commissie zijn het eens geworden over de definitieve tekst van de richtlijn, meldt Tweakers.

De richtlijn is omstreden wegens twee artikelen: 11 en 13. Artikel 11 is wat veelal de ‘linktaks’ genoemd wordt. Volgens dit artikel mag je niet zomaar teksten overnemen van uitgevers, bijvoorbeeld nieuwsberichten. Dit mag alleen als je een licentie hebt, tenzij het om een paar korte woorden of korte stukjes gaat.

Maar wat ‘kort’ is, is niet duidelijk. Daardoor kan het zo zijn dat de korte overgenomen teksten bij linkjes – zoals op Google – een licentie vereisen.

Uploadfilter

Artikel 13 is hetgeen wat het ‘uploadfilter’ genoemd wordt. Volgens dit artikel zijn websites straks verantwoordelijk voor wat hun gebruikers op het internet plaatsen. Zij moeten dan ook hun best doen om vooraf licenties te bemachtigen voor content die wij mogelijk gaan plaatsen.

Ook moeten die websites voorkomen dat gebruikers content uploaden dat auteursrechtelijk beschermd is. Critici stellen dat dit betekent dat er een uploadfilter moet komen. Die filters kosten echter geld en zullen gegarandeerd fouten maken. Overigens zijn kleine en nieuwe websites uitgesloten van die verplichting.

De richtlijn is overigens nog niet aangenomen. Eerst moeten de lidstaten in de Europese Raad nog over de richtlijn stemmen. Daarna moet het Europees Parlement nog over de tekst stemmen.