Europese privacyautoriteiten ontevreden over transparantie van het delen van data tussen WhatsApp en Facebook

De gezamenlijke Europese privacyautoriteiten zijn nog niet tevreden over de openheid die WhatsApp geeft over data die het sociale medium met Facebook deelt. Dat schrijft de Article 29 Working Party (WP29) in een brief aan het sociale medium (pdf). WP29 is een adviesorgaan van de Europese Unie waarin privacywaakhonden van alle EU-landen vertegenwoordigd zijn.

WhatsApp geeft in zijn algemene voorwaarden aan dat het gegevens uitwisselt met Facebook. Volgens de Article 29 Working Party is WhatsApp echter niet transparant genoeg over welke data het het bedrijf met andere Facebook-bedrijven deelt, en voor welke doeleinden die gegevens gebruikt worden.

‘Oneerlijke behandeling van gebruikers’

Bovendien behandelt WhatsApp zijn gebruikers oneerlijk, stellen de privacyautoriteiten. Omdat de chatapp zo populair is in Europa, kunnen gebruikers inmiddels moeilijk om de dienst heen.

Met andere woorden: het is als gebruiker lastig om ‘nee’ te zeggen als WhatsApp zijn algemene voorwaarden of privacybeleid aanpast. Gebruikers krijgen de keuze: graag of niet. Dit leidt er volgens WP29 toe dat WhatsApp zijn gebruikers in zijn greep houdt. Het bedrijf kan zijn algemene voorwaarden en privacybeleid immers naar eigen smaak aanpassen.

“Vanwege de impact van deze kwesties op Europese burgers, vindt WP29 het uiterst belangrijk dat er een duidelijke oplossing komt”, concludeert de Article 29 Working Party zijn brief. Ook willen de privacyautoriteiten dat de pauze in het delen van data met Facebook aanhoudt zolang de problemen volgens de autoriteiten nog niet zijn opgelost.