Europese Unie erkent vanaf nu digitale ID-kaarten

Europa, Europese Unie, GDPR, uploadfilter, Europese Verkiezingen

De Europese Unie (EU) erkent vanaf nu officieel digitale ID-kaarten. Je virtuele rijbewijs of pinpas worden daarmee dus erg nuttig, zolang het volgens de regels van de Europese Unie gemeld is. Dat meldt de EU op zijn website.

Duitsland, Italië, Luxemburg en Spanje hebben het proces om de EU op de hoogte te stellen van de digitale ID-kaarten al afgerond. Kroatië en Estland zijn de volgenden; België, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn net begonnen aan het proces. Het is onduidelijk wanneer Nederland volgt.

eID

Het idee is dat je je elektronische ID (eID), zoals ID-kaarten, rijbewijzen en pinpassen, kunt gebruiken voor het invullen van je belastingaangifte. Ook kun je het eID gebruiken om toegang te krijgen tot je medische gegevens en online publieke diensten in de EU.

Logischerwijs heb je dan dus een stuk minder papierwerk. Ander voordeel is dat je alleen de vereiste gegevens hoeft te delen. Je sofinummer valt daar bijvoorbeeld niet altijd onder. Verder hoef je niet persoonlijk op te komen dagen als je bijvoorbeeld een bankrekening wilt openen in een ander EU-land.