‘Europese Unie start formeel onderzoek naar Apple na klacht van Spotify’

Spotify Apple

De Europese Unie start een formeel onderzoek naar Apple in de komende weken. Het onderzoek komt nadat Spotify een klacht heeft ingediend over de iPhone-fabrikant, waarin het het bedrijf beschuldigde van oneerlijke concurrentie. Dat meldt The Financial Times op basis van drie ingewijden.

Daniel Ek, CEO en oprichter van Spotify, zei in maart dat Apple zichzelf “een oneerlijke voorsprong blijft geven”. De streamingdienst is boos over de zogenaamde ‘Apple-taks’: digitale diensten moeten 30 procent van alle verkopen via het betalingssysteem van Apple aan de iPhone-fabrikant betalen.

Dit geldt ook als gebruikers via dat systeem een betaald abonnement kopen. Volgens Ek kun je het systeem omzeilen en de taks niet betalen, maar dan wordt er volgens hem een “serie aan technische en limiterende restricties” opgelegd. “Ze limiteren bijvoorbeeld onze communicatie met onze klanten, inclusief die buiten de app.”

Onderzoek

Spotify diende daarom een klacht in bij de Europese Unie. De Europese Commissie heeft volgens drie ingewijden besloten een formeel onderzoek te starten. Mocht blijken dat Apple’s praktijken onwettig zijn, dan kan het bedrijf een boete van maximaal tien procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet krijgen.

Onderzoeken van de Europese Commissie duren soms wel jaren, aangezien ze geen vaste deadlines hebben. Bedrijven kunnen het proces echter versnellen door een schikking te treffen.

Foto: Shutterstock.com