Europol en politie strijden samen tegen ransomware

Europol, de Nationale Politie en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab werken samen om ransomware te bestrijden. De partijen gaan samenwerken onder de naam ‘no more ransom’ en hebben een website gemaakt waar slachtoffers onder meer decryptietools kunnen vinden.

De decryptietools zijn er nu voor een paar varianten van ransomware, waaronder Coinvault en Shade. Op de website vinden slachtoffers een speciale tool waarmee ze kunnen identificeren met welke vorm ze geïnfecteerd zijn. Andere nuttige informatie op de website gaat onder meer over preventie, waarmee je infecties kunt voorkomen.

In de toekomst moeten er meer decryptietools beschikbaar worden voor diverse varianten van ransomware. Op dit moment zijn er al meer dan 160.000 sleutels beschikbaar.

De samenwerking is opgezet voor de toenemende dreiging door ransomware. Steven Wilson van Europol zegt dat deze vorm in de top drie van dreigingen voor Europa staat. Bovendien is er een explosieve groei te zien van deze malware, stelt Raj Samai van Intel Security. Tussen januari en maart was er namelijk een verdrievoudiging van het aantal infecties te zien.

De partijen zeggen overigens dat als je geïnfecteerd bent door ransomware, je het gevraagde geldbedrag niet moet betalen en het direct moet melden bij de politie. Hierdoor kan de politie informatie verzamelen en wanneer nodig een onderzoek opzetten.