Numrush

Ex-werknemer Uber strijdt voor recht op collectieve rechtszaak

Susan Fowler, de vrouw die een blog schreef over de seksuele intimidatie bij Uber, stapt naar de rechter. Niet om haar voormalig werkgever aan te klagen, schrijft Bloomberg, maar om te strijden voor het recht op een collectieve rechtszaak. Fowler vraagt de hoogste landelijke rechtbank om haar zaak in overweging te nemen het oordeel bij drie andere zaken.

Veel techbedrijven maken afspraken waardoor werknemers niet samen voor de rechter kunnen verschijnen om een geschil op te lossen. In plaats daarvan moeten werknemers bezwaren een-op-een binnen het bedrijf oplossen. Handig voor het bedrijf: een bezwaar wordt intern behandeld en ook andere medewerkers krijgen er weinig van mee. Bovendien staat de werknemer relatief in een enorm zwakke positie.

Fowler beargumenteert dat deze werkwijze in strijd is met landelijke arbeidswetten. Ze vraagt het hooggerechtshof om haar ervaringen tegen Uber mee te nemen om in hun oordeel om andere rechtszaken die gaan om het recht op collectieve rechtsgang.

“Zonder het recht op collectieve procesvoering, vinden er meer systematische wetsovertredingen plaats”, staat in de brief (pdf) aan het hof namens Fowler. “[Ook] zijn er minder effectieve manieren om [overtredingen] tegen te gaan, en schuift de balans tussen bedrijven (vermogen) en talent (werknemers) sterk in het voordeel van vermogen.”

Blog

Fowler publiceerde in februari een blog waarin ze seksuele intimidatie bij Uber omschreef. Het bericht leidde uiteindelijk tot meerdere ontslagen én het terugtreden van Travis Kalanick als CEO.