‘Technologie maakt een bedrijf starten makkelijker, maar je moet het uiteindelijk zelf doen’
Stan Hulsen
Het is nog steeds heel normaal om als ondernemer twee keer per jaar een update te krijgen van de bedrijfssofwtare die je gebruikt. Toch kan dat ook bijna dagelijks gebeuren, zonder dat je het merkt. En steeds meer software leeft enkel nog als dienst in de cloud, beschikbaar als webapplicatie in je browser.
Bedrijfssoftware heeft vaak een suf imago, maar ook in die sector zit men niet stil. Sterker nog: leveranciers moeten continu blijven vernieuwen om niet achter te lopen. Wat betekent dat in de praktijk voor leveranciers van dit soort software? We vroegen het aan de directeur van Exact. Het bedrijf, dat zich vooral op mkb’ers richt, bestaat sinds 1984. Vorig jaar liet het zich opkopen en trok het zich terug van de beurs. Dat was nodig om beter te kunnen investeren in het bedrijf, vertelt Erik van der Meijden, sinds 2012 CEO. “We hebben onderzocht waar onze klanten, ondernemers, nou eigenlijk tegenaan liepen bij het runnen van hun business. Daaruit kwamen zes punten. Vervolgens hebben we bekeken op welke punten Exact die ondernemers iets kan bieden. Dat waren er drie. Zo kwamen we erachter dat ondernemers het allereerst moeilijk vinden om nieuwe klanten te vinden. Ook is het vaak lastig of duurt het lang voordat ze een nieuwe financiering vinden. Tot slot: de toegang tot kennis. Waar haal je nieuwe businessideeën vandaan?”
Startups
“De drempel om een onderneming te beginnen wordt steeds lager. Het is maatschappelijk geaccepteerd. Sterker nog: dan ben je een held. Als je bij een groot bedrijf gaat werken is dat misschien ook leuk. Maar bij een startup tel je pas echt mee.”
“Maar een ondernemer wil vooral zijn product of dienst uitbouwen. Het vinden van kapitaal of het doen van de boekhouding is niet zijn grootste hobby. Technologie kan dat werk van de ondernemer uit handen nemen. Vroeger ging je met een schoenendoos vol met bonnen naar de accountant en kreeg je na een paar weken een rapportje. Nu zit je, samen met je accountant, in de cloud en heb je als ondernemer realtime inzicht in je financiële positie.”
Hoewel de ondernemer er niet direct iets van merkt, wordt deze software steeds geavanceerder. Er zitten bijvoorbeeld slimme algoritmes (kunstmatige intelligentie) achter die suggesties kunnen doen. “De ondernemer hoeft in feite niet heel bewust te weten dat er kunstmatige intelligentie achter zit”, zegt Van der Meijden. “Maar door algoritmes op die data los te laten, kan het systeem de ondernemer helpen bij het runnen van zijn bedrijf. De software kan zo wel suggesties. Bijvoorbeeld om even te wachten met het betalen van een factuur, of juist achter een uitgaande factuur aan te zitten. Zo’n .”
WeChat
Voor bedrijven die ondernemers helpen met hun software, is het de taak om hun klanten zo makkelijk mogelijk te maken om hun diensten te gebruiken. Daarnaast moeten ondernemers natuurlijk het voordeel ervan inzien, anders gaan ze het niet gebruiken.
We hebben in China gekeken naar een app als WeChat- Erik van der Meijden Deel deze quote“We willen dat de ondernemer makkelijk toegang krijgt tot een ecosysteem waarmee hij zijn business kan runnen. We hebben daarvoor in China ook heel goed gekeken naar een app als WeChat.” Dat is een platform dat begon als berichten-app, vergelijkbaar met WhatsApp. “Maar inmiddels is het veel meer. Er is bijvoorbeeld een wallet aan gekoppeld, waardoor je taxi’s kunt boeken of een hotel kunt reserveren.”
Zo kijkt Van der Meijden ook naar het platform wat hij wil bieden. “Bijvoorbeeld door het slim koppelen van bedrijven. Je ziet in de financiële sector ook de opkomst van fintechstartups. Zij bieden de mogelijkheid om een ondernemer toegang tot kapitaal te geven.” Net zoals een platform als WeChat, moet het naadloos op elkaar aansluiten. “Vroeger was je als ondernemer weken kwijt voordat je bij een traditionele bank kapitaal binnen had. Maar die fintechstartups kunnen gekoppeld worden aan ons platform, waardoor het voor die ondernemer makkelijker wordt om binnen een paar uur 30.000 euro op zijn rekening te hebben.”
Zelfrijdende auto
Zo wordt de software van Exact ook steeds meer één platform. “Maar het is niet zo dat de ondernemer niet meer de baas is over zijn eigen bedrijf. In de boekhouding worden dingen wel automatisch verwerkt. Een accountant kan daar nog een controle over uitvoeren. Maar het daadwerkelijk overmaken van geld moet de ondernemer zelf doen. Het is een combinatie van vertrouwen in de software en de eigen kennis en kunde van de ondernemer.”
Uiteindelijk moet de ondernemer zelf het verschil maken met zijn eigen product of dienst- Erik van der Meijden Deel deze quote“De verantwoordelijkheid ligt ook bij de ondernemer zelf. Wij doen niet anders dan suggesties om zijn business te runnen. Denk aan een deels zelfrijdende rijdende auto. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Bij de bestuurder. Die wordt geacht zijn handen aan het stuur te houden. Nu wordt van een ondernemer ook verwacht zijn handen aan het stuur te houden en zelf de juiste beslissingen te nemen, ook al kan die auto voor een deel zelf rijden. Het is een hulpmiddel.”
“Het gebruik van dit soort software is de achterkant. Voor de ondernemer wordt het eenvoudiger en efficiënter, maar in feite verandert er voor hem niet zoveel. Het onderscheidend vermogen van de ondernemer zit juist aan de voorkant. We zien ook dat het slagingspercentage op ongeveer de helft ligt. Dat zijn de ondernemers die de eerste vijf jaar niet redden. Dat kan komen omdat ze geen goed product of een goede dienst hebben, maar ook door de drempels die bij het ondernemen komen kijken. Uiteindelijk moet de ondernemer zelf het verschil maken met zijn eigen product of dienst.”
Numrush is mediapartner van Exact Live, dat op 9 november plaatsvindt.