Numrush

Experimenteel vaccin voor kanker blijkt 100 procent succesvol bij muizen

Onderzoekers hebben een vaccin gemaakt dat bewezen heeft om de aanmaak agressieve kankercellen te voorkomen. In het vaccin zit een molecuul genaamd Diprovocim, waardoor cellen die kanker bestrijden naar gebieden met tumoren worden getrokken in muizen. Dat meldt The Next Web.

Het vaccin werkt overigens alleen in samenwerking met andere therapieën om kanker te behandelen. Maar samen kunnen de behandelingen sommige agressieve, vaak dodelijke vormen van kanker bestrijden.

Volgens Professor Dr. Dale Bogers van Scripps Research, mede-auteur van het onderzoek, heeft de therapie een “complete reactie” gegeven in de behandeling van melanoma. Melanoma is een gevaarlijke vorm van huidkanker.

Terugkeer voorkomen

Het vaccin werkt niet alleen bij de behandeling van de ziekte, maar ook om te voorkomen dat het terugkomt. Volgens de onderzoekers wordt er namelijk eenzelfde doelgerichte reactie geproduceerd als de zieke cellen terugkeren.

“Net zoals dat een vaccin het lichaam kan leren om externe pathogenen aan te vallen, traint dit vaccin het immuunsysteem om achter een tumor aan te gaan”, aldus Boger.

Test

Het onderzoek is vooral getest op een specifieke, agressieve vorm van melanoma. Muizen werden in drie groepen opgesplitst. Acht kregen het vaccin, acht kregen het vaccin met Diprovocim en acht kregen het vaccin met een aanvullend middel genaamd alum.

De muizen met de combinatie van het vaccin en Diprovocim hadden een 100 procent overlevingskans in 54 dagen. De groep met alum had een 25 procent overlevingskans. Alleen met het vaccin hadden ze een 0 procent overlevingskans.