Minister Ollongren blijft ondanks waarschuwingen achter verkiezingssoftware staan

Volgens experts is de verkiezingssoftware, de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), niet veilig. Maar minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken blijft achter de software staan. Met de software worden de stemmen van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen opgeteld. Dat meldt NU.nl.

De software wordt ingezet bij het optellen van de uitslagen van alle lokale stembureaus, waarop het systeem een zetelverdeling maakt. Volgens experts kunnen hackers de verkiezingsuitslag beïnvloeden door dit proces te misbruiken.

Ollongren stelt echter dat de betrouwbaarheid van de uitslag met het gebruik van OSV gewaarborgd is. Volgens haar zijn de risico’s op manipulatie “klein en beheersbaar”.

Maatregelen

Om problemen te voorkomen, zijn er dan ook een aantal maatregelen genomen. Zo mag de software alleen geïnstalleerd worden op computers die niet op het internet zijn aangesloten.

Daarnaast moeten de papieren stembiljetten twee keer in de computer worden ingevoerd, door twee verschillende personen. Daardoor kun je niet per ongeluk of expres een verkeerd aantal stemmen op een partij of kandidaat invoeren.

Tot slot moeten de papieren processen-verbaal met de uitslagen na de verkiezingen openbaar gemaakt worden. Dit geldt ook voor de digitale bestanden die uit de OSV voortkomen. Daardoor kan iedereen controleren of de uitslagen wel kloppen.