Extra kosten data-roaming over twee jaar eindelijk geschrapt

Het heeft even geduurd, maar dinsdag hebben de Europese politici eindelijk een akkoord bereikt over het afschaffen van de extra kosten voor data-roaming. Ook daarvoor is internetten, bellen en sms’en in het buitenland al veel goedkoper, want in de 14 maanden voor het verbod moeten de kosten al behoorlijk omlaag.

De telecombedrijven mogen vanaf april 2016 namelijk nog maar 5 eurocent extra rekenen voor een belminuut, terwijl sms’jes (2 cent extra) en mb’s (5 cent extra) ook stukken goedkoper worden. Dat is in veel gevallen zo’n 75 procent goedkoper dan nu het geval is, rekende de Europese Commissie uit. De wet zal de komende maanden formeel ingevoerd worden.

Verder is er ook een besluit genomen over netneutraliteit binnen de Europese Unie. In de meeste gevallen zullen providers al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Pas als er sprake is van een serieus probleem, zoals een cyber-aanval, mogen bepaalde gebruikers of diensten worden afgeknepen. Dat was nu in Nederland bijvoorbeeld nog niet het geval. Ook diensten als internet-tv mogen voorrang krijgen, zolang dat maar geen nadelen oplevert voor de snelheid van de rest van het internet. Het is echter nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk uit zal pakken.