‘Be My Eyes’ laat blinden weer zien met hulp op afstand

Het is niet niks om blind of slechtziend te zijn. Onze ogen zijn ten slotte één van onze belangrijkste zintuigen. De nieuwe app ‘Be My Eyes’ laat via live video slechtzienden en blinden de ogen van anderen “lenen”.

Via de app kan een slechtziend of blind persoon contact zoeken met iemand die wel een goed visueel vermogen heeft. Via een live videoverbinding komen de twee met elkaar in contact en kan de slechtziende geholpen worden.

Een houdbaarheidsdatum is typisch iets waar blinden niets mee kunnen. Zij kunnen niet zien of voelen tot welke datum een product houdbaar is en moeten het gewoon proeven. Via de app kan een slechtziende de camera richten op het product en kan een ander persoon vertellen of het product nog houdbaar is.

Dit probleem is slechts één voorbeeld waarmee goedzienden de slechtzienden kunnen helpen. Want wat dacht je van een prijskaartje in de winkel, navigatie door een stad of wanneer een slechtziend persoon iets heeft laten vallen.

Oprichter is zelf slechtziend

De oprichter van Be My Eyes, de Deen Hans Jørgen Wiberg, is zelf slechtziend en hoopt dat de app succesvol wordt. Hij zegt: “Deze app kan het verschil maken in het leven van mensen met een visuele beperking.”

Het idee laat zien dat technologie goed gebruikt kan worden om mensen te helpen die dat nodig hebben. Inmiddels hebben al 8300 mensen zich opgegeven om hulp te bieden en zijn er al 798 slechtzienden geregistreerd.