Eyetracking laat zien hoe snel Formule 1 coureurs als Max Verstappen kunnen reageren

Max Verstappen wist dit weekend opnieuw de hele wereld van de Formule 1 te verrassen met zijn tweede plek tijdens de Oostenrijkse Grand Prix. Zijn succes valt of staat uiteindelijk bij zijn inschattingsvermogen en reactietijd. Elke milliseconde telt als je met meer dan 300 km/u over de track raast. En hoe ongelofelijk snel coureurs van de Formule 1 kunnen reageren is nu eindelijk voor iedereen zichtbaar geworden dankzij technologie.

Sky Sports heeft samen met Force India een fantastisch experiment uitgevoerd. Ze hebben Force India-coureur Nico Hulkenberg een bril opgezet van eyetrackingspecialist Tobii. Vervolgens is Hulkenberg rondjes gaan rijden over een circuit. Dankzij de opnames die met behulp van de bril zijn gemaakt zie je hoe razendsnel hij om zich heen kijkt. En je ziet hoe hij in 0,09 seconden reageert op de startlichten die op groen springen. Zo’n snelle reactie zou in de atletieksport gelden als een valse start!

De opnames zijn gemaakt tijdens een testrit. Onder de druk van een echte race zou een coureur mogelijk nog sneller de omgeving in zich op kunnen nemen en reageren. Het zou daarom ontzettend tof zijn als eyetracking bijvoorbeeld onderdeel zou worden van een racehelm, zodat dit soort opnames voortaan gewoon onderdeel zijn van het beeld dat wordt vastgelegd tijdens een race. Ook kunnen ze worden gebruikt om resultaten achteraf te analyseren en mee te nemen in trainingen.

Eerder schreven we al over een shirt vol sensoren waarmee de hartslag, ademhaling en spierbewegingen van coureurs kan worden gemeten.