Fabric wil alternatief worden voor Facebook met vernieuwde app

Fabric

Te midden van de schandalen rondom Facebook, is er een nieuw sociaal medium opgestaan dat zijn plek in wil nemen. Fabric – tot voor kort een app waar je een dagboek in kon bijhouden – heeft een herstart gemaakt als een alternatief voor Facebook. Dat meldt het bedrijf in een blogbericht.

Fabric is opgestart door twee mensen die eerder bij Facebook werkten. De mede-oprichters Arun Vijayvergiya en Nikolay Valtchanov waren onder meer verantwoordelijk voor de tijdlijn op Facebook, de vriendschapspagina’s, Year in Review en “Op deze dag”.

De twee verlieten Facebook en begonnen Fabric, omdat ze interesse hadden in het bijhouden van dagboeken. Dat werd de focus van de originele app. Maar nu zetten ze de expertise die ze bij Facebook verworven dus in om een alternatief voor het platform aan te bieden.

Persoonlijke geschiedenis

In de nieuwe app kun je automatisch foto’s inladen, evenals berichten van andere sociale media en plaatsen die je bezocht hebt. Uiteindelijk moet je naar je persoonlijke geschiedenis kunnen kijken en antwoorden vinden op vragen als “waar was ik?” en “wat deed ik toen met wie?”

Het grootste verschil is vooral hoe die informatie gedeeld wordt. De omgeving is namelijk meer privé dan op Facebook. In de app deel je namelijk alleen je informatie met wie je wilt. Je kunt je vrienden toevoegen en berichten alleen met hen delen.

“Dit betekent dat je je moeder kunt toevoegen als vriend en alleen de momenten die je met haar hebt doorgebracht met haar kunt delen”, aldus Vijayvergiya tegenover TechCrunch.

Fabric

Automatisch taggen

De app laat je ook automatisch mensen taggen. Daarvoor voeg je je vrienden toe aan de app, waarna de app je automatisch tagt als je samen tijd doorbrengt in de echte wereld. En die berichten worden dus niet met een groot publiek gedeeld. Verder houdt de app automatisch je activiteiten bij, bijvoorbeeld door je in te checken op plekken die je bezocht hebt.

Daarnaast kun je samen met je vrienden aan momenten werken. In dat geval kun je beiden foto’s en reacties toevoegen aan een moment. Je deelt dat moment dus ook alleen met de mensen waar het echt om gaat. Een beetje als het delen van foto’s in een groeps-app met vrienden op WhatsApp.

Al je activiteiten worden samengevoegd op de tijdlijn. Daar kun je mensen, foto’s en anekdotes die je wilt onthouden toevoegen aan de automatisch gemaakte berichten. En later kun je altijd weer even naar dat moment teruggaan.

Zoekfunctie

De zoekfunctie is misschien nog wel het meest interessant. De app laat je namelijk zoeken naar momenten in het verleden zoals je op het internet zoekt. Je kunt dus zoeken op “restaurant rome 2017” of “verjaardag camila Utrecht” en vindt de bijbehorende berichten.

Het leuke is dus dat je ook andere sociale media – bijvoorbeeld Facebook en Instagram – kunt importeren. Daardoor krijgen die platformen de zoekfunctie dus ook binnen Fabric, terwijl ze ze zelf niet aanbieden.

Fabric

Privacy en veiligheid

Natuurlijk zijn er wel vragen over privacy en veiligheid, zeker na de schandalen met Facebook. Daar heeft het medium over nagedacht. Zo wordt er geen software van derde partijen gebruikt om je in te checken op bepaalde plekken. De data wordt dus nooit door een derde partij aangeraakt.

Verder wordt er encryptie gebruikt om data te verplaatsen en op te slaan. Je login-informatie staat verder in een apart systeem, en niet bij de rest van je data. Daardoor moet bij een hack niet al je informatie in de handen van criminelen vallen.

Tot slot is Fabric niet van plan om geld te verdienen door data te verkopen of door data aan adverteerders aan te bieden. De app hoopt dat je uiteindelijk gaat betalen voor hun product, mogelijk via een abonnement of premium upgrades. Op dit moment is alles echter nog gratis.

Fabric is nu alleen beschikbaar voor iOS. Zoeken in je persoonlijke tijdlijn kan ook via je browser, al is dat nog wel een bètaversie van de functie.