Fabrikant Juul stopt met verkoop e-sigaretten met smaakjes in VS

e-sigaret, Juul, e-sigaretten

Juul Labs, een grote Amerikaanse producent van e-sigaretten, heeft besloten te stoppen met de verkoop van de meeste e-sigaretten met smaakjes in de gewone winkels. Ook stopt het met promoties op sociale media, meldt The New York Times. Reden is kritiek van het publiek en druk van de overheid, wegens de vele tieners die vapen.

Juul heeft ruim 70 procent van de markt in handen in de Verenigde Staten. Hoewel de e-sigaretten worden neergezet als een goede manier om te stoppen met roken, zijn er juist vele tieners die niet rookten die nu verslaafd zijn aan nicotine. De VS zou daarom de verkoop van de elektronische sigaretten met een smaakje willen verbieden. Die aankondiging zou deze week komen.

Volgens onderzoek van de Amerikaanse overheid gebruiken meer dan 3 miljoen middelbare scholieren e-sigaretten. Een derde daarvan zegt dat de smaakjes een grote factor waren in hun keuze. Juul was de FDA echter voor door de verkoop zelf stop te zetten. Het bedrijf zegt alleen nog elektronische sigaretten met de smaakjes mint, tabak en menthol via de gewone winkels te gaan verkopen. Dit is wat de FDA ook zou willen.

Verbeteringen

Juul stelt verder dat het zijn online leeftijdsverificatiesysteem zou verbeteren, om er zeker van te zijn dat kopers 21 jaar of ouder zijn. Aan het eind van het jaar komt er een real-time foto-eis om het gezicht van een koper te matchen aan een ID-kaart die geüpload is.

In de VS worden tot slot de Facebook- en Instagram-accounts die de e-sigaretten met smaakjes promoten gesloten. Grote social media-bedrijven zoals Twitter en Snapchat worden gevraagd om te letten op berichten die het gebruik van de sigaretten – zowel elektronisch als gewoon – onder minderjarige gebruikers promoten.