Het is een groot probleem op Facebook: pagina’s delen video’s die niet van hen zijn of gebruiken muziek zonder dat daarvoor worden betaald. YouTube heeft daarvoor een heel systeem gebouwd, genaamd ContentID. Hiermee kunnen rechthebbenden content claimen die van hen is en vervolgens video’s offline halen of advertentiegeld claimen. Facebook heeft ook al een dergelijk systeem, maar dat is nog lang niet zo geavanceerd als dat van YouTube.
Eerder deze week meldde The Financial Times dat platenmaatschappijen de druk op Facebook opvoeren. In de zomer van 2015 kondigde Facebook al aan met een soort ContentID te komen. Deze Rights Manager kan echter niet worden gebruikt voor muziek en de platenmaatschappijen willen dat wel.
Niet onterecht, want het illegaal gebruik van muziek in video’s op Facebook is een groot probleem. De Amerikaanse National Music Publishers’ Association ontdekte dit najaar 900 video’s, die 33 populaire tracks bevatten. Samen waren deze video’s goed voor 600 miljoen views waar de platenmaatschappijen, schrijvers en artiesten geen cent aan verdienen.
Bij YouTube duurde het jaren voordat er een deal was tussen de videosite en de muziekindustrie. En nog steeds vindt de industrie dat ze niet genoeg krijgt. Bij Facebook kan de discussie dus nog wel even duren, aangezien er nu nog helemaal niets is geregeld.
De vraag is vooral ook wat Facebook gaat doet. Gaat het actief video’s offline halen, worden platenmaatschappijen straks betaalt of krijgen ze zelf de keuze, zoals bij YouTube? Voor gebruikers die gewoon graag toffe muziek onder video’s stoppen is het te hopen dat Facebook het muziekgebruik afkoopt.