Facebook betaalt minder belasting dan de gemiddelde burger in Groot Brittannië

De social media-gigant betaalde vorig jaar minder dan 5000 pond aan belasting aan de Engelse overheid, ondanks dat het bedrijf 1,9 miljard pond winst maakte in 2014. Door een ingewikkelde constructie en het uitbetalen van bonussen is de actie volgens Facebook: “totaal in overeenkomst met de belastingwetten van Groot Brittannië.”

Facebook keerde in totaal 35,4 miljard pond aan bonussen uit aan haar 362 werknemers. De medewerkers van het kantoor in Londen kregen daardoor gemiddeld een bonus van 96.000 pond en verdienden gemiddeld 210.000 pond per jaar.

Eerder vandaag werd bekend dat wetenschappers van MIT in de toekomst AI willen gebruiken om dit soort belastingontduiking op te sporen en te stoppen. De Amerikaanse regering loopt per jaar tientallen miljarden dollars mis door bedrijven die belastingontduiken. Het is niet duidelijk of hetgeen wat Facebook gedaan heeft illegaal is. Het heeft in ieder geval in Groot Brittannië het debat aangewakkerd of het wel wenselijk is dat grote bedrijven nauwelijks bijdragen qua belastingen.