‘Facebook betaalt uitgevers voor productie van video’s’

Facebook wordt steeds serieuzer over video: het platform wil uitgevers gaan betalen om meer videos te produceren. Dit zou een onderdeel zijn van een plan om de nieuwe advertentieproducten naar voren te brengen, zeggen diverse bronnen tegenover Recode.

Een jaar geleden sloten uitgevers nog een dergelijke deal met Facebook voor het produceren van livestreams. Deze overeenkomst moet die gaan vervangen. De bedoeling is dat de bedrijven video’s gaan produceren, maar ze kunnen ook nog steeds betaald krijgen voor het inzetten van Facebook Live. In ruil voor een minimale hoeveelheid content krijgen ze een maandelijks bedrag. Maximaal de helft van deze content mag bestaan uit livestreams.

Advertenties

Daarnaast moeten de video’s lang genoeg zijn. Facebook wil namelijk advertenties middenin de video neerzetten, maar dan moet deze wel minimaal 90 seconden lang zijn. Voor een livestreams betekent het dat het minimaal 6 minuten lang moet zijn. De meeste overeenkomsten zijn eind dit jaar weer afgelopen.

Facebook zelf wil het geld terugverdienen met de opbrengsten van deze advertenties. Zodra de betaling die is afgesproken is gedekt door advertenties, wordt de rest verdeeld tussen de uitgever en Facebook. 55 procent gaat dan naar de uitgever, 45 procent is voor het sociale medium.

Twijfel

Tegenover Recode zei Facebook: “Zoals we afgelopen jaar al zeiden financieren we een deel van de videocontent van onze partners en verbeteren we de overeenkomsten die we in eerste instantie voor livevideo’s hadden om hier ook andere videocontent waar we mee willen experimenteren onder te laten vallen.” Het bedrijf wil “mensen laten zien wat er mogelijk is op het platform en we leren het meeste van onze partners”.

Facebook zegt op de lange termijn te verwachten partners te “ondersteunen met een nieuw model om opbrengsten te delen, waaronder Ad Break (de advertenties middenin een video”. Onder deze partners vallen bijvoorbeeld de New York Times, BuzzFeed, de Washington Post en Vox Media. Zij hadden overeenkomsten voor betaalde productie van livestreams, maar die zijn dit voorjaar afgelopen

Een aantal uitgevers die aan het praten is met Facebook zouden al toegezegd hebben voor de nieuwe deals. Maar er zijn er meerdere die nog twijfelen. Ze maken zich zorgen over de advertenties middenin de video’s. Omdat dit geheel nieuw is, zijn een aantal van hen bang dat mensen de video eerder uitzetten en ze zo minder kijkers krijgen.