Facebook bevestigt de geruchten over het gebruik van drones op zonne-energie

Begin deze maand gingen de geruchten al rond dat Facebook zou werken aan drones op zonne-energie, om de hele wereld te kunnen voorzien van internet. Via een bericht op Facebook bevestigde Mark Zuckerberg vandaag deze geruchten.

Uit het bericht blijkt dat Facebook drones op zonne-energie van lasers zal gaan voorzien om wereldwijd internet beschikbaar te maken. De drones zouden op twintig kilometer hoogte gaan vliegen, boven het luchtruim van de commerciële luchtvaart. Door het gebruik van zonne-energie zouden de onbemande vliegtuigen maandenlang rond kunnen blijven vliegen.

Met het initiatief, genaamd Internet.org wil Facebook de vijf miljoen mensen die nog geen internet hebben daar toegang toe geven. Dat gaat tot nu toe erg goed, aldus Zuckerberg:

Over the past year, our work in the Philippines and Paraguay alone has doubled the number of people using mobile data with the operators we’ve partnered with, helping 3 million new people access the internet.

Maar om de hele wereld te verbinden met het internet zijn nieuwe technologieën nodig, vertelt hij in zijn bericht. Daarom werkt het bedrijf samen met verschillende luchtvaartexperts wereldwijd. Naast NASA’s Jet Propulsion Lab en Ames Research Center kondigt Facebook nu ook aan samen te gaan werken met het team van Ascenta, die de eerste versie van de Zephyr ontwikkelden, ’s werelds langst vliegende onbemande vliegtuig op zonne-energie

Het project van Facebook heeft enigszins weg van Project Loon van Google, die door middel van grote Wi-Fi ballonen afgelegen en landelijke plekken op aarde voorziet van internet. Of de drones beter zullen werken zal nog moeten blijken.