Een paar jaar geleden kwamen vanuit de Europese Unie grote privacybezwaren over de gezichtsherkenning van Facebook. Daarop werd de functie geheel uitgezet. Maar nu komt die gezichtsherkenning weer terug, meldt het AD.
De gezichtsherkenning moet gezichten herkennen op geplaatste foto’s. Daardoor zouden profielfoto’s niet gestolen en misbruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld online sekschantage. De functie wordt al jaren gebruikt, maar stuitte binnen de EU dus op flink wat privcybezwaren.
Een van de problemen was dat je niet precies weet wat er met je gegevens gebeurd. Worden die immers doorverkocht aan adverteerders? Of aan overheden? Daar zegt het sociale medium niets over, nog steeds niet. Daarnaast werd er nooit om toestemming gevraagd om de functie te gebruiken. En dat is nog steeds niet het geval in veel landen buiten de EU.
Nu stelt Facebook dat er genoeg maatregelen zijn genomen op het gebied van privacy om te voldoen aan de wetten van de EU. Zo wordt er nu expliciet om toestemming gevraagd voor de functie ingeschakeld wordt. Daarnaast kun je de functie ook zelf weer uitzetten, aldus een woordvoerder.
Zorgen
Vincent Böhre, directeur van Privacy First, zegt zich tegenover het AD nog altijd zorgen te maken. Gezichtsherkenning leidt volgens hem tot een samenleving waarin niemand anoniem en ongedwongen zichzelf kan zijn. Een beetje zoals Big Brother van George Orwell dus.
“Met gezichtsherkenning kun je menselijke emoties herkennen of een persoonlijkheidsanalyse doen. Je gezicht verraadt ook iets over je gezondheid en afkomst”, aldus zegt Böhre. Ook is hij sceptisch over het geven van toestemming voor de functie. “Ook als je toestemming geeft is dit niet zonder risico, want hoe geïnformeerd is die toestemming?”
Zoals gezegd kun je de functie nog wel uitschakelen. Dit doe je door in de rechter bovenhoek op account te klikken en daarna op Privacyinstellingen. Vervolgens ga je naar Instellingen aanpassen en naar Instellingen bewerken bij “stel foto’s van mij voor aan vrienden”. Vervolgens kun je op “uitgeschakeld” klikken. De functie is overigens nog niet weer ingeschakeld in de EU. Het is onduidelijk wanneer dit precies gebeurd.