‘Facebook-COO Sheryl Sandberg vroeg zelf om onderzoek George Soros’

Sheryl Sandberg, Facebook

Sheryl Sandberg, COO van Facebook, heeft haar communicatiewerknemers gevraagd om onderzoek te doen naar de financiën van George Soros. Dat stellen drie mensen die op de hoogte zijn van haar verzoek tegenover The New York Times. Het geeft aan dat Sandberg rechtstreeks betrokken was bij de reactie van het sociale netwerk op de liberale miljardair.

George Soros is een miljardair die in januari in een speech kritiek gaf op tech-giganten. Hij waarschuwde onder meer over de macht van de bedrijven en noemde ze een “gevaar voor de samenleving”. Ook riep hij op om de bedrijven te reguleren.

Sandberg vroeg om de informatie in een e-mail aan een werknemer vlak na de speech. Ze vroeg om een onderzoek naar waarom Soros kritiek had gegeven op de bedrijven en of hij financieel belang had bij de aanvallen. Op dat moment was er veel kritiek op Facebook wegens de rol die het speelde in de Russische beïnvloeding bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Niet veel later zou het sociale medium een onderzoek hebben aangevraagd bij het PR-bureau Definers Public Affairs. Dat onderzoek verzamelde openbare informatie over hoe Soros Amerikaanse belangengroepen die kritisch waren over Facebook financierden. Die informatie werd doorgespeeld naar journalisten.

Facebook bevestigt onderzoek

Facebook heeft in een verklaring aan de krant het onderzoek en het verzoek van Sandberg bevestigd. Het bedrijf claimt echter dat het onderzoek al voor de e-mail was begonnen. “Meneer Soros is een prominente investeerder en we onderzochten zijn investeringen en handelsgangen die gerelateerd waren aan Facebook”, aldus het sociale medium.

Het verhaal komt vlak nadat The New York Times onthulde dat Definers namens Facebook nepnieuws over concurrenten verspreidde. Daarbij zouden ook complottheorieën over Soros zijn verspreid. Het sociale medium heeft ontkent dat het nepnieuws verspreidde via Definers.

Foto: Shutterstock.com