Facebook blokkeert datatoegang voor Canadees surveillancebedrijf

Facebook geeft het Canadese surveillancebedrijf Media Sonar geen toegang meer tot zijn data. Dat schrijft Motherboard. Media Sonar verkoopt software waarmee klanten sociale media kunnen monitoren. De politie van Californië zou de software gebruikt hebben om demonstranten van de Black Lives Matter-beweging in de gaten te houden.

Twitter ontzegde Media Sonar in oktober 2016 al de toegang tot zijn data. Het bedrijf kreeg vorig jaar al geen toegang meer tot de API van Facebook. Een woordvoerder van Instagram, dat onderdeel is van Facebook, zegt tegen Motherboard dat het bedrijf ook van dat sociale netwerk is verbannen.

Aan welke landen Media Sonar zijn software levert, is niet bekend. Er zijn wel aanwijzingen dat het bedrijf wereldwijd actief is, schrijft Motherboard. Vorig jaar won het surveillancebedrijf een prijs voor zijn relatief snelle groei. Het bedrijf werd toen geprezen voor zijn hulp om wereldwijd misdaden op te lossen.

Geofeedia

In oktober 2016 namen Facebook en Twitter ook al afscheid van Geofeedia. Dit bedrijf biedt vergelijkbare software aan waarmee de politie sociale media kan monitoren. Ook de software van dit bedrijf zou gebruikt zijn om mensen die deelnamen aan de Black Lives Matter-protesten in de gaten te houden.