Facebook DeepText begrijpt tekst bijna net zo goed als mensen

Facebook heeft een nieuwe stap in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gezet met DeepText. Het systeem, dat gebruik maakt van deep learning, kan de inhoud van tekst bijna net zo goed begrijpen als mensen dat doen. Alleen is het iets sneller: het kan een paar duizend berichten per seconde doorwerken en begrijpt meer dan 20 verschillende talen.

Facebook wil de techniek gebruiken om een beter beeld te krijgen waar gebruikers over praten. Daarnaast kan het uiteraard worden gebruikt om advertenties nog beter af te stemmen op de interesses van gebruikers.

Messenger

Maar het wordt nog interessanter als het gaat om de toepassing binnen Messenger voor bijvoorbeeld chatbots. Facebook geeft het voorbeeld dat wanneer je zegt “Ik heb een lift nodig”, dat je naar Uber kan worden verwezen, maar als je zegt “Ik heb een lift”, dan begrijpt DeepText dat je vervoer al geregeld is en verwijst hij je dus niet naar de taxidienst.

En ook als het gaat om het opsporen van berichten die in strijd zijn met de regels van Facebook kan het nieuwe systeem worden ingezet. Haatzaaiende of discriminerende berichten kunnen makkelijker worden ontdekt, zonder dat er per se meldingen van gebruikers voor nodig zijn. En spam kan ook makkelijker worden gefilterd.

Beeldherkenning

In een uitgebreid uitlegartikel laat Facebook weten dat DeepText nog volop in ontwikkeling is en dat het systeem steeds beter zal worden. Daarnaast is het de bedoeling dat de algoritmes samen gaan werken met beeldherkenningssystemen om een nog beter beeld te krijgen van wat we posten.

Dat biedt een heleboel interessant nieuwe mogelijkheden om gebruikers beter van dienst te zijn. En om meer geld te verdienen.