De Federal Trade Commission (FTC) en Facebook zouden aan het onderhandelen zijn over een miljardenboete. Met die boete zou er geschikt worden in een onderzoek van de Amerikaanse marktwaakhond naar privacyschending door het sociale medium. Dat stellen twee ingewijden tegenover The Washington Post.
De boete zou de hoogste ooit zijn die de FTC gegeven heeft aan een tech-bedrijf. De twee organisaties zijn het echter nog niet eens over het precieze bedrag van de boete. Facebook zou zorgen hebben geuit over de eisen van de FTC, aldus een ingewijde. Wordt de onderhandeling echter stopgezet, dan kan de FTC naar de rechter gaan.
De boete zou gegeven worden voor de diverse privacyschandalen van het sociale medium in de Verenigde Staten, waarbij persoonlijke informatie van gebruikers gevaar liep. Wetgevers stellen dat het platform de gegevens verkeerd behandelde, terwijl andere digitale kwalen ook niet werden aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om de verspreiding van nepnieuws.
Onderzoek
Het onderzoek van de FTC begon in maart vorig jaar, toen duidelijk werd dat Cambridge Analytica gebruikersgegevens misbruikte voor het opstellen van politieke profielen. Het onderzoek moet uitwijzen of het gedrag van het sociale medium – samen met diverse andere privacyschandalen – een overeenkomst tussen de twee partijen uit 2011 schendt.
Volgens die overeenkomst moet Facebook meer doen om de privacy van gebruikers te bewaken, onder meer door transparant te zijn en gebruikers op de hoogte te stellen voor er persoonlijke data met derde partijen gedeeld wordt. Ook mogen gebruikers niet misleid worden over privacy en worden er regelmatig controles uitgevoerd over het gebruik van data.
Facebook heeft tegenover The Washington Post bevestigd dat het in gesprek is met de waakhond, maar wilde verder niet reageren. Ook de FTC wil niets zeggen over de onderhandelingen.