Facebook en onderzoekers willen MRI-scans sneller maken met AI

Facebook gaat samenwerken met onderzoekers van de Department of Radiology van de NYU School of Medicine. Samen willen zij MRI-scans sneller gaan maken aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI). De bedoeling is dat de scans 10 keer sneller gaan, meldt het sociale medium in een blogbericht.

De huidige MRI-scans worden tussen 15 minuten en een uur gemaakt. Die lange tijd kan problematisch zijn voor jonge kinderen en voor mensen die bijvoorbeeld claustrofobie hebben, aldus Facebook. Daarnaast zijn er in diverse landen veel te weinig MRI-scans, waardoor veel mensen in de wachtrij staan.

Volgens Facebook kan het sneller maken van een scan de oplossing zijn. “Door de snelheid van de MRI-scanners te vergroten, kunnen we deze apparaten toegankelijk maken voor een groter aantal pati├źnten”, aldus het bedrijf. Daarnaast hoef je minder lang je adem in te houden als er beelden van je hart, lever of andere organen in je borstkast worden gemaakt.

Onderzoek

Het onderzoek wordt in het begin gefocust op hoe de machines werken. Nu werken de machines door rauwe data te verzamelen, die in beelden van de binnenkant van je lijf worden omgezet. Hoe groter de dataset die verzameld wordt, hoe langer de scan duurt.

De hoop is dat er met kunstmatige intelligentie minder data verzameld hoeft te worden, waardoor de scans sneller gaan. Daarvoor moet een neuraal netwerk getraind worden om de onderliggende structuur van de beelden te herkennen, om zo de beelden die een versnelde scan niet ziet zelf in te vullen.

Dit is volgens Facebook overigens wel een uitdaging, aangezien details belangrijk zijn bij deze scans. “Een paar missende of verkeerd opgestelde pixels, kunnen het verschil betekenen tussen een schone scans en een scan waarbij een radioloog een gescheurd orgaan ziet of een mogelijke tumor.”