Facebook en Reddit doen haatgroepen in de ban na geweld in Charlottesville

Na onder meer Discord treden ook Facebook en Reddit hard op tegen haatgroepen op hun platformen. De beide sociale media hebben bevestigd dat ze diverse haatgroepen hebben verwijderd, meldt CNet. Het is het gevolg van het geweld in Charlottesville door extreemrechtse groepen afgelopen weekend, waarbij een vrouw om het leven kwam.

Reddit haalde de groep /r/Physical_Removal weg, vanwege content dat “geweld aanmoedigt” en daarmee de voorwaarden van het platform schendt. Zo zeiden gebruikers in de groep dat ze hoopten dat mensen in subreddits tegen racisme en bij CNN vermoord zouden worden. Ook steunden ze concentratiekampen en schreven ze gedichten over moord.

Facebook

Facebook verwijderde ook diverse haatgroepen, waaronder ook weer Physical Removal. Daarnaast werd de evenementenagina voor de Unite the Right-mars offline gehaald. De groepering zat achter het geweld van afgelopen weekend. Verder werden er links naar een artikel op de Daily Stormer verwijderd, waarin de moord op demonstrante Heather Heyer werd verdedigd.

Een woordvoerder van Facebook zegt dat het haattoespraken en berichten die geweld verheerlijken of haatgroepen ondersteunen blijft verwijderen. Daarnaast zegt het medium dat groepen niet alleen vanwege hun politieke overtuiging worden verwijderd, maa wel als ze geweld verheerlijken dat over de grens heen gaat.

Gisteren werd is extreemrechtse website Daily Stormer naar het Dark Web verhuisd, nadat GoDaddy en Google de domeinregistratie van de website terugtrokken. Het idee achter de stappen die de beide sociale media nu nemen, is dat het moeilijker wordt voor racistische groepen en neo-Nazi’s om online gevonden te worden op het internet.