Facebook en Twitter werken mee aan onderzoek over Russische inmenging tijdens Brexit

Facebook en Twitter werken naar eigen zeggen mee aan een onderzoek van de Britse overheid naar Russische inmenging tijdens het Brexit-referendum. Dat meldt Buzzfeed op basis van brieven van de sociale netwerken aan de Britse House of Commons.

Uit het onderzoek moet blijken in hoeverre Rusland invloed uitoefende op sociale media, voordat mensen over de Brexit moesten stemmen. Facebook verwacht in de tweede week van december meer informatie te kunnen geven aan de Britse regering. Twitter zegt “in de komende weken” verslag te doen.

Facebook werkt bovendien mee aan een tweede onderzoek van de Britse kiescommissie. Ook in dat onderzoek wordt gekeken naar mogelijke Russische inmenging.

Amerika

De onderzoeken doen denken aan die in Amerika. Daar oefende Rusland invloed uit via sociale media tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar. In totaal stonden er 80.000 berichten uit Rusland op Facebook, die door 126 miljoen mensen gezien zijn. Op Twitter stonden ook veel accounts die nepnieuws en propaganda zouden hebben verspreid.