Facebook filtert negatieve momenten uit jaaroverzichten

Facebook jaaroverzicht 2015

Het zal je maar gebeuren: maakt Facebook een sentimenteel jaaroverzicht voor je, word je hierin herinnerd aan een pijnlijke breuk of een overlijden. Het gebeurde vorig jaar bij een aantal mensen. Eens, maar nooit weer, dachten ze bij Facebook: het sociale netwerk gaat de meest nare momenten van het jaar uit je overzicht filteren, aldus een woordvoerder tegenover TechCrunch.

Facebook gebruikt daarvoor de filtertechnologie van de On This Day-functie, die je laat zien wat er een X aantal jaar geleden allemaal is gebeurd. Staat er een ex of een overleden persoon getagd in een foto? Dan zal deze niet in de jaarvideo van Facebook worden meegenomen. Hetzelfde geldt voor posts en afbeeldingen van mensen die je hebt geblokkeerd.

Niet tevreden met hoe Facebook de jaarvideo heeft gefilterd? Dan kun je hem zelf achteraf wijzigen, zodat er bijvoorbeeld bepaalde foto’s worden verwijderd of toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld alsnog je ex toevoegen, als je op het punt staat om weer samen te komen.

Met al deze filterfuncties lijkt Facebook zich aardig in te dekken voor het oudejaarssentiment, maar het laat ook zien hoeveel het netwerk kan hebben op wat je te zien krijgt. Met een druk op de knop zijn immers alle nare herinneringen uit het verleden weg op het netwerk. Dat wordt nu nog voor een video gebruikt, maar wat kan Facebook hier nog meer mee?