Facebook gaat hoaxes tegenhouden in nieuwsstroom

Facebook is de laatste tijd druk bezig om de nieuwsstroom zo relevant mogelijk te houden en heeft nu aangekondigd om hoaxes, misleidende verhalen, uit de nieuwsstroom van gebruikers te houden. Het bedrijf definieert hoaxes als bewust misleidende of valse berichten.

Helaas ontkomen we er niet altijd aan, de bekende broodje aap verhalen. Mensen of bedrijven verzinnen een verhaal en plaatsen deze vervolgens als ‘nieuwsbericht’ op sociale media. Binnen de kortste keren wordt de hoax opgepikt door mede-gebruikers en gaat het valse bericht rond.

Facebook wil het aantal misleidende berichten verminderen in de nieuwsstroom van gebruikers, zo heeft het bedrijf laten weten. In de nabije toekomst krijgen gebruikers de mogelijkheid om deze berichten te rapporteren als ‘vals bericht’. Dit werkt hetzelfde als het rapporteren van spam, wat al langer mogelijk is.

news-feed-fewer-hoaxes-report-a-story-as-false

Als het bericht meerdere malen wordt gerapporteerd als ‘vals’, dan zal het algoritme van Facebook ervoor zorgen dat het bericht minder in de nieuwsstroom van gebruikers te zien is. Facebook geeft aan dat zij de berichten niet verwijderen, maar alleen de zichtbaarheid verminderen.

Daarnaast wordt er een waarschuwing bij het verhaal geplaatst om gebruikers te attenderen op de hoax. Dit zagen we eerder al bij satirische facebook-berichten.

De nieuwe optie is vooralsnog te gebruiken voor een select aantal gebruikers. Wanneer Facebook de optie beschikbaar stelt voor het grote publiek is nog niet bekend.