Facebook geeft gebruikers meer inzicht in privacy-instellingen wegens strengere EU-regels

Facebook

Het gaat voortaan gemakkelijker worden om inzicht te krijgen in welke data Facebook van je heeft. En in het privacycentrum kun je die data ook gaan verwijderen. Dat heeft het sociale medium aangekondigd in een blogbericht.

De verschillende privacy-instellingen worden bovendien teruggebracht van twintig pagina’s naar één pagina. Dat wordt het privacycentrum. Daar kun je onder meer zien welke gegevens het sociale medium van je heeft, de data verwijderen en downloaden.

Op de pagina kun je onder meer je persoonlijke informatie, likes, reacties, foto’s en contacten bekijken en beheren. Het nieuwe privacycentrum wordt in de komende weken uitgerold.

GDPR

De vernieuwingen hebben te maken met de nieuwe Europese privacyregels – de GDPR – die in mei in werking treden. Volgens die regels moeten Europeanen meer invloed krijgen over wat bedrijven met hun persoonlijke informatie doen.

Het privacycentrum staat verder dus los van de maatregelen die Mark Zuckerberg aankondigde na het dataschandaal rondom Cambridge Analytica. Dat bedrijf misbruikte data van 50 miljoen gebruikers. Cambridge Analytica probeert stemgedrag te beïnvloeden door mensen te benaderen op basis van psychologische profielen.