Facebook heeft 135 accounts van Russische ’trollenfabriek’ verwijderd

Facebook

Facebook heeft 135 accounts en 138 pagina’s verwijderd die gelinkt zijn aan de Internet Research Agency (IRA). De IRA is een Russisch bedrijf dat bekend staat als ’trollenfabriek’. Dat heeft Alex Stamos, beveiligingsdirecteur bij het bedrijf, bekendgemaakt.  70 van de accounts staan op Facebook, 65 op Instagram.

In februari werd de IRA samen met dertien Russen door de Verenigde Staten aangeklaagd. Reden was dat de organisatie pogingen deed om met desinformatie en nepnieuws de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Niet op alle 138 nu verwijderde pagina’s werden daadwerkelijk berichten geplaatst. De actieve pagina’s en Instagram-profielen plaatsten veelal berichten in het Russisch. De pagina’s richtten zich dan ook met name op mensen in Rusland en op Russisch-sprekende mensen in andere landen.

Of de accounts en pagina’s ook pogingen deden om met nepnieuws verstoringen in andere landen te veroorzaken, heeft Facebook niet gezegd.

Facebook-IRA-cijfers

Nepnieuws

De accounts en pagina’s van de IRA werden volgens Facebook alleen verwijderd omdat het bedrijf in het verleden nepnieuws verspreidde.

“We hebben deze pagina’s en accounts puur verwijderd omdat ze werden beheerd door de IRA – niet op hun inhoud”, aldus Stamos. “Op de pagina’s kwamen onderwerpen als binnenlandse en internationale politiek, de promotie van de Russische cultuur en toerisme aan bod, evenals meer alledaagse onderwerpen.”

Volgens Stamos gebruikt IRA “continu inauthentieke accounts om mensen te misleiden en te manipuleren”. Dat zou dan ook de reden zijn om ieder account dat aan deze organisatie gekoppeld is te verwijderen.