Facebook test in India tools om diefstal van profielfoto’s tegen te gaan

Facebook test in India een tool die moet voorkomen dat kwaadwillenden profielfoto’s stelen. Je profielfoto is een van die onderdelen van Facebook die je niet verborgen kunt houden voor andere gebruikers: hij is altijd openbaar. Dat maakt mensen kwetsbaarder voor bijvoorbeeld identiteitsdiefstal.

Volgens Facebook zelf voelt niet iedereen zich gemakkelijk om een foto van zichzelf zo open en bloot op het internet te plaatsen. Het bedrijf schrijft dat uit eigen onderzoek blijkt dat sommige vrouwen in India liever geen foto met hun gezicht uploaden. Ze maken zich zorgen over wat er uiteindelijk met die foto’s kan gebeuren.

Daarom voegt Facebook daar de mogelijkheid toe om je profielfoto te beschermen. Zodra een gebruiker zijn of haar profielfoto beschermt, kunnen andere gebruikers die niet meer downloaden of delen. Daarnaast voorkomt de functie dat mensen met wie je niet bevriend bent iemand kunnen taggen bij jouw foto.

Screenshot

Ook kunnen mensen een soort watermerk aan hun foto toevoegen. Dat moet het minder aantrekkelijk maken om een screenshot te maken en op andere sociale media, zoals een datingsite, te hergebruiken. Facebook zegt ook functies te willen bouwen die het maken van een screenshot helemaal tegenhouden. In India is zo’n functie voor Android al actief. Dat besturingssysteem is volgens Statista op driekwart van de smartphones in dat land te vinden.

Gebruikers die de bescherming hebben ingeschakeld, zien een blauwe rand en een schild rondom hun profielfoto verschijnen. De tool wordt nu getest in India, maar het bedrijf wil de functie later uitrollen naar andere landen.