Facebook introduceert betaalmogelijkheid Facebook Pay

Facebook Pay

Er zijn al langer geruchten dat Facebook het mogelijk wil maken om via zijn platform te betalen bij winkels of om geld naar elkaar te sturen. Vanaf nu zijn dat echter geen geruchten meer. Facebook heeft namelijk Facebook Pay geïntroduceerd, een betaalmogelijkheid op Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp.

Volgens het bedrijf zelf moet de nieuwe betaalmogelijkheid transacties vereenvoudigen, maar de betaalinformatie ook veilig houden. Het idee is dat je je betaalmogelijkheid naar voorkeur toevoegt – bijvoorbeeld iDeal – en vervolgens gemakkelijk kunt betalen voor goederen en diensten. Je hoeft dan dus niet iedere keer je betaalinformatie opnieuw in te voeren.

Facebook Pay laat je bovendien verschillende betaalopties kiezen per app, of telkens dezelfde gebruiken. De dienst laat je verder betaalgeschiedenis zien, betaalmethodes beheren en je instellingen op een enkele plek aanpassen.

De dienst ondersteunt de meeste grote creditcards en bankrekeningen, evenals PayPal. Alle betalingen worden verwerkt in samenwerking met bedrijven als PayPal en Stripe.

Alleen in VS

Facebook Pay komt in eerste instantie alleen naar de VS en dan ook nog eens alleen op Facebook en Messenger. De dienst daar vanaf deze week te gebruiken voor fundraisers, aankopen in spellen, kaartjes voor evenementen en het overmaken van geld naar anderen. Ook kun je op bepaalde pagina’s met de dienst betalen.

De bedoeling is dat de dienst mettertijd naar meer mensen en plekken komt. Dan wordt de betaalmethode ook uitgerold naar Instagram en WhatsApp.

Overigens is Facebook Pay wel echt iets anders dan de aangekondigde cryptocurrency Libra en de bijbehorende wallet Calibra. Deze dienst is gebouwd bovenop bestaande infrastructuur en samenwerkingen.

Vertrouwen we dit?

Een groot nadeel van dit alles is natuurlijk wel dat het Facebook is. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink in opspraak gekomen vanwege meerdere privacyschandalen. Dus vertrouwen we zo’n platform nog wel onze data toe?

En ja, er wordt data verzameld. Als je met Facebook Pay betaalt, verzamelt Facebook informatie over de aankoop, zoals de betaalmethode, transactiedatum en contactgegevens. Je bankrekeningnummer en creditcardnummer worden volgens het bedrijf veilig opgeslagen.

Die data kan dus ook weer voor advertenties gebruiken, meldt Facebook zelf. Alle acties die je met de dienst neemt kunnen gebruikt worden om “relevantere content en advertenties” te bieden, evenals ondersteuning van de klantenservice. Facebook gaat je aankoopdata dus echt actief gebruiken. Dat geldt echter niet voor de bankrekening- en creditcardnummers.